Ik ben…..

Hoe vaak op een dag spreken we die 2 kleine woordjes niet uit?

En als je jezelf hoort zeggen: ‘Ik ben kwaad !’, ben JIJ dat dan of ben je dat dan alleen NU ?

Je kan zo bv. kwaad zijn op iemand maar niet op een ander. BEN JE dan een kwaad iemand?

Kwaad is een ‘staat’. Elke staat is tijdelijk.

Als je jezelf zou omschrijven, kan je van jezelf zeggen in 1 woord wie of wat je bent?

Onmogelijk! Er zijn immers zoveel facetten aan je ‘zijn’. Facetten die vaak afhangen van je reactie naar anderen of naar situaties of je leefomgeving, ja zelfs van het weer….

Je kan zeggen:  ’Ik ben+ je naam’ maar zelfs dat is maar tijdelijk want eens je doodgaat ben je zelfs je naam niet meer… en toch blijf je voor eeuwig en altijd ‘IK BEN….’

In ‘The Work’ zegt Katie Byron dat er 3 paar schoenen bestaan, de jouwe, die van iemand anders en die van God.

Als je in de schoenen van iemand anders loopt en zegt wat die feitelijk zou moeten doen  (bv stoppen met roken voor zijn gezondheid), wie loopt er dan op dat moment in jouw eigen schoenen?

Als er een zware lawine is en je vindt dat vreselijk dat zoiets kan gebeuren, dan loop je in de schoenen van God.

Telkens je in de schoenen loopt van iemand anders geeft dat stress. Doe je dat niet, dan aanvaard je gewoon wat ‘IS’.

Zeg je bv  IK BEN boos op … omdat die….

Dit is een ‘staat’ die stress geeft.

Een ander voorbeeld: Je loopt in een prachtig natuurgebied te wandelen en plots merk je op dat iemand daar een leeg blik heeft achtergelaten.

Je vindt dat schandalig en….. je stresst. Dat blik in dat natuurgebied is nu eenmaal de wereld, de realiteit zoals ze IS.

Dat je je ergert aan dat blik is jouw manier om om te gaan met dat wat je ziet. Dus… DE realiteit is verschillend van JOUW realiteit.

Moet je dan niks doen? Ofwel aanvaard je de realiteit (het natuurgebied met dat blik)  ofwel raap je het blik op en je gooit het weg waar het thuishoort, in de vuilnisbak.

Maar dat is jouw keuze.

Gooit je man/vrouw zijn/haar vuile sokken achteloos op de grond in de badkamer, wel ook dat is de realiteit.  Kan je dat niet zien en stress je, wel dan raap je ze gewoon op… of anders… aanvaard je de realiteit en laat je ze liggen.

De keuze ligt bij jou.

Hoe komt dat dan? Je zintuigen wekken emoties op, die op hun beurt gedachten losweken,  waardoor bepaalde reacties getriggerd worden en waardoor je gaat oordelen.

Misschien heeft je man/vrouw zijn/haar sokken wel laten liggen omdat hij/zij toevallig felle rugpijn heeft. Maar van die onderliggende oorzaak was je misschien niet op de hoogte.

Zie je wat ik bedoel?

Ik geef nog een klassiek voorbeeld: De koekjesdief.

Je zit op de luchthaven en je wacht om in te boarden. Je hebt net koekjes gekocht en je had die naast je neergelegd. Komt daar nu plots iemand naast je zitten. Je haalt nog gauw een drankje en als je terugkeert naar je plaats zie je… dat je buur gezellig je koekjes zit op te eten. Erger nog, wanneer hij ziet dat je zo’n raar gezicht opzet  vraagt hij je of je er ook eentje wil? Je voelt de woede opstijgen maar je durft niets te zeggen. Je buur neemt ondertussen heel gezellig nog een koekje. Je ergert je blauw en je sleurt het ganse pak uit de handen van de man. Ondertussen is de tijd gekomen om in te boarden. Je bent gewoon razend op die man en je gaat snel naar je stoel. Daar plof je neer en je wil je boarding pas wegsteken en wat zie je in je handtas??? Je eigen koekjes nog onaangeroerd (je had ze niet naast je gelegd maar meteen in je zak gestoken herinner je je plots) + de andere koekjes die van je buur waren. Het schaamrood stijgt naar je wangen, want wie is nu de eigenlijke dief?

Dé realiteit en jouw realiteit zijn nu eenmaal 2 aparte werelden…

Je omgeving is DE realiteit en hoe jij die interpreteert hangt  af van wat jij belangrijk vindt of waar jij het moeilijk mee hebt, jouw principes dus, of gewoon hoe jij je op dat bepaald moment voelt..

Zijn die principes DE  universele principes? Nee!

Zodra je de realiteit aanvaardt zoals ze is, gaat stress bij jou wegvallen.

En toch lopen we wat graag in de schoenen van iemand anders….(Hierdoor hebben soaps zoals Thuis en Familie zoveel succes!)

 

 

 

 

    Interesse in Nuttige Tips & Weetjes die je leven kunnen verbeteren?

    Schrijf je dan onderaan in op mijn maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een GRATIS cadeau! Lees zeker ook mijn boek De Kracht van je Gedacht - het kan je leven drastisch veranderen!


    ** 100% Spam-Vrij - Privacy-Veilig & Uitschrijven is altijd mogelijk! **

    Deel je mening

    *