Hoe werkt de verbeelding?

De faculteit ‘Verbeelding’,  lijkt schijnbaar zelf  niets te doen tenzij wij in de staat komen van een gevoel dat je best beschrijft als ‘hetgeen ik wenste is er al effectief’.

We leven in een drie-dimensionele wereld waarin we onze zintuigen nodig hebben om te kunnen functioneren.

De wereld van de verbeelding bevindt zich in de 4 de dimensie waar we de faculteit van onze zintuigen evengoed nodig hebben.

Een voorbeeld…

Stel je even voor dat je een lange wandeling aan het maken bent. Het is een zwoele zomerdag en je bent heel dorstig. Je komt plots een fontein tegen. Je wordt het aangename geluid van zacht stromend water gewaar en je steekt je linkerhand voorzichtig uit waarbij je  het wateroppervlak streelt. Je voelt de frisheid ervan, je houdt je hand onder een stromend kraantje van de fontein en je vangt wat water op en je voelt hoe het teveel aan water terug wegstroomt in de fontein. Je vult je beide handpalmen nu met water en je brengt ze naar je mond en drinkt van het heerlijk frisse water. Tegelijk voel je hoe het water langs de zijkant van je mond naar je kin toeloopt en zo naar beneden langs je hals druppelt.

Als je je dit beeld kan voorstellen vanuit de IK-persoon en niet vanuit de observeerder die zichzelf ziet staan, wel dan kan je me begrijpen. Dit is nu je verbeelding laten werken met het mentaal gebruik van je zintuiglijke ervaring. Je hoeft niet bij die fontein te staan om dit gevoel op te roepen. Wel dit talent hebben we allemaal en dit speelt zich af in de 4de dimensie.

Er is een groot verschil tussen ‘denken aan een situatie’ en ‘denken vanuit een situatie’.

Wil je jezelf iets voorstellen dan moet je HIER en NU ZIJN in de scène en niet ELDERS en niet IN een VERLEDEN of een TOEKOMST.

Verbeelding maakt de realiteit. Echter vooraleer een bepaald beeld fysiek tot stand kan komen heb je het eerst in je verbeelding ‘geleefd’.

Er is in onze wereld niet 1 ding dat niet eerst ingebeeld werd vooraleer het tot stand kwam. Je huis, je TV, je telefoon, je bed, je stoel, eender wat is ooit eerst bedacht geweest in iemands hoofd met een idee en een wens.

Je verbeelding blijft passief als je je dingen gewoon maar herinnert uit je geheugen, zoals mensen, scènes en situaties.

Verbeelding wordt transformerend wanneer het iets tot leven ‘bedenkt’, wanneer het eerst mentaal dingen en feiten wijzigt, aanpast, of nieuwe dingen in de plaats uitvindt ter vervanging van reeds bestaande.

Maar het allerbelangrijkste hierbij is het doel van je leven. Als mensen zitten we zo in mekaar, we zullen steeds verlangen naar iets.

Je verlangt naar iets en eens je het verworven hebt zal er zich een nieuw verlangen aankondigen. Mensen kunnen nu eenmaal niet leven zonder enige wens. In een wereld van continue problemen moeten er ook telkens oplossingen en verbeteringen gezocht worden.

Een definitie van het woord ‘verlangen’ zou kunnen zijn: het bewustzijn van een bepaald gemis of een noodzaak om een aangenamer leven te kunnen hebben. Verlangen houdt steeds in dat er een persoonlijk voordeel  meespeelt. Er bestaat niet zoiets als een niet-egoïstisch verlangen  en tussen haakjes, daar is ook helemaal niets mis mee.

Zelfs als we iets verlangen voor iemand anders is er een persoonlijk voordeel bij, bv iemand te kunnen gelukkig te maken of zien geeft je ook een diepe warmte van binnen.

Om een wens vervuld te zien moeten we eerst een scène inbeelden alsof de wens al vervuld is, terugblikken vanuit de gevolgen van de vervulde wens.

Je bent steeds de acteur niet de kijker en je scène is steeds HIER en NU.

Op deze manier maak je een verlangen tot  realiteit.

Om deze theorie te staven is een metafysische uitleg misschien wel bruikbaar.

Voor morgen dus…

 

 

 

    Interesse in Nuttige Tips & Weetjes die je leven kunnen verbeteren?

    Schrijf je dan onderaan in op mijn maandelijkse nieuwsbrief en ontvang direct een GRATIS cadeau! Lees zeker ook mijn boek De Kracht van je Gedacht - het kan je leven drastisch veranderen!


    ** 100% Spam-Vrij - Privacy-Veilig & Uitschrijven is altijd mogelijk! **

    Deel je mening

    *